2019. december 9., hétfőMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hasogdzsi-gyilkosság: a franciák szankciókat mérlegelnek

Hirdetés

Hasogdzsi-gyilkosság: a franciák szankciókat mérlegelnek

Franciaország nem zár ki semmilyen, Szaúd-Arábia elleni szankciót, ha kiderül, hogy a rijádi hatóságoknak közük volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró isztambuli meggyilkolásához – jelentette ki szerdán Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Franciaország felszólította Szaúd-Arábiát, hogy miután többször is egymásnak ellentmondó történetekkel állt elő, derítse ki az igazságot, nyomozza ki a felelősöket, és vonja őket eljárás alá.

“Amíg nem hozzák nyilvánosságra a felelősök személyét és a gyilkosság körülményeit, továbbra is követelni fogjuk az igazságot” – jelentette ki Le Drian az RTL francia rádiónak adott interjúban.

“Egyelőre még nem kaptuk meg” – tette hozzá.

Hirdetés

“Meg fogjuk hozni a szükséges intézkedéseket a felelősök ellen” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy Franciaország nem zár ki semmilyen, Szaúd-Arábia elleni szankciót. A vahhábita királyság a francia fegyverek, luxuscikkek és más termékek fontos importőre.

A The Washington Post című amerikai lapnak is dolgozó, a szaúdi monarchiát, főként Mohamed bin Szalmán trónörököst bíráló újságírónak országa isztambuli főkonzulátusán történt október 2-i meggyilkolása világszerte felháborodást keltett. Hasogdzsinak az után veszett nyoma, hogy a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges iratokért bement a török főkonzulátusra. Holttestét még mindig nem találták meg. Szaúd-Arábia először tagadta, majd beismerte, hogy az újságírót megölték, mondván, hogy “dulakodásban” vesztette életét, majd a szaúdi főügyész azt közölte, hogy “kitervelt” emberölés áldozata lett.

A nyugati országok növekvő nyomást gyakorolnak Szaúd-Arábiára az újságíró meggyilkolása, illetve a jemeni háború miatt. Németország bejelentette, hogy leállítja a Rijádba irányuló fegyverszállításokat.

Le Drian szerint Németország elhamarkodottan cselekedett. Szerinte előbb meg kell várni a vizsgálat végét, a bűnösök megtalálását.

A külügyminiszter szerint a szaúdi fegyverexport nem jelentős a francia gazdaság számára. Közölte, hogy a Rijádnak szánt fegyverszállítások a teljes francia fegyverexport 7 százalékát teszik ki. “Nem függünk Szaúd-Arábiától a kérdésben” – hangsúlyozta.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton azt mondta, hogy a szankciókról “európai szinten” kell dönteni, és azok nem korlátozódhatnak egyetlen üzletágra.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181031_Hasogdzsigyilkossag_a_franciak_szankciokat_merlegelnek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …