2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egymillió fertőzötthöz közeledve így áll most a járvány

Egymillió fertőzötthöz közeledve így áll most a járvány

Már összesen 936 170 igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte, és csütörtökön megközelítheti az összes eset száma az egymilliót is. Számos országban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek már be az elmúlt hetekben, és lassan a tetőzést várják, míg máshol még hátrébb tartanak a védekezésben. Röviden összefoglaltuk, hogy mi a helyzet most több országban, de azoknál az országoknál is megnézhetik a járvány alakulását az alábbi táblázatban, illetve ebben a cikkünkben, amiket nem fejtettünk ki részletesebben.

Az összes fertőzött közel negyede amerikai 

Országos bontásban messze az Egyesült Államokban van a legtöbb koronavírusos eset: csütörtökig 214 ezer fertőzöttet regisztráltak, ez a világ összes fertőzöttjének közel a negyede. Eddig 4841 amerikai áldozata van a járványnak, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Fehér Ház válságstábjának számításai szerint akár 100-250 ezer áldozata is lehet a koronavírusnak az országban. Mindezt fokozza, hogy az Egyesült Államokban nagyjából másfél hónapnyi késéssel reagáltak a helyzetre, Trump elnök a kezdetektől lekicsinylette a koronavírus jelentette veszélyt, és a kormány sem tudott időben reagálni a helyzetre, miközben már minden tagállamból jelentettek eseteket. Lélegeztetőgépekből és védőfelszerésekből is hiány van az Egyesült Államokban, sok állam egymással fut versenyt ezekért. Az ország egyik legnagyobb városa, New York gócponttá vált, és lassan súlyosabb a helyzet ott, mint a kínai Vuhanban volt. Már csak ott 84 ezer fertőzött, és közel kétezer halálos áldozat van.

Olaszországban meghosszabbították a lezárásokat

A járvány európai középpontjában április 13-ig meghosszabbították a március 11-én egész Olaszországra bevezetett korlátozó intézkedéseket, miközben rendszeressé váltak az erkélykoncertek, és próbálják egymásban tartani a lelket az emberek. A vírus terjedése a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően némileg lassult az utóbbi napokban, de szerdán megint az előző napinál több, 4700 új igazolt fertőzést regisztráltak, összesen pedig 110 574 eset van. 13 155 halálos áldozata van a vírusnak, eddig 16 847-en gyógyultak meg. A legtöbb, 6557 új esetet március 21-én jegyezték fel, utána már egyszer elkezdtek csökkenni az esetszámok, azonban akkor néhány nap után megint felfelé indult a görbe. A fertőzöttek fele Lombardiában betegedett meg, csak ebben a tartományban nyolcezer orvos küzd a betegekért több mint egy hónapja szünet nélkül. A túlterhelt kórházakban tapasztalt állapotokról a Sky is forgatott videót, de Torinóból olasz orvos is beszámolt arról, min kell átmenniük nap, mint nap. Az olasz járványszakértők március végére, április elejére várták az esetszámok maximalizálódását, és a WHO is a helyzet stabilizálódását reméli. A napokban kormányrendelet állította le a nem létfontosságú termelést, miközben Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy 25 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoznak ki a gazdasági károk enyhítésére.

Spanyolországban az egészségügyi miniszter már bizakodik

Spanyolország a harmadik olyan ország az Egyesült Államok és Olaszország után, ahol már több mint százezer igazolt eset van, 102 136 fertőzöttet regisztráltak. Eddig több mint 9 ezer halálos áldozata van a járványnak, 22 647-en pedig felgyógyultak a betegségből. Az új esetek számában már elindult egy csökkenés a múlt hét vége után, de aztán hétfőn is, és kedden is megint magasabb esetszámokat közöltek. Szerdára valamelyest megint csökkent az új fertőzöttek száma, de ez még mindig 6213 új megbetegedést jelentett. A keddi 849 után szerdán 589-en haltak meg, ezért az egészségügyi miniszter úgy vélte, a stabilizációs szakaszba lépnek, és működnek a bevezetett intézkedéseik. A spanyol kormányt érték bírálatok, amiért nem lépett elég hamar a korlátozásokkal, de március 13-án szükségállapotot, napokkal később pedig széleskörű kijárási korlátozásokat vezettek be. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbította a parlament. A spanyol egészségügy nehezen bírja a nyomást, számos vészkórházat alakítottak ki konferenciaközpontokban, halottasházat jégcsarnokban. A helyzetet nehezíti, hogy kifejezetten magas a fertőzött egészségügyi dolgozók aránya. Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy két hétre (összesen nyolc munkanapra) leállnak Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatok.

Teherszállító hajó elhaladását nézi két kislány nappalijuk ablakából az észak-spanyolországi Santander városban 2020. március 25-én a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezett korlátozó intézkedések 11. napján.

Teherszállító hajó elhaladását nézi két kislány nappalijuk ablakából az észak-spanyolországi Santander városban 2020. március 25-én a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezett korlátozó intézkedések 11. napján.

Fotó: Roman G. Aguilera / MTI / EPA

Németországban olasz és francia betegeket is tudtak fogadni

Németországban a napi új esetek számában egy héttel ezelőtt volt a csúcs közel hétezer új fertőzöttel, azóta ennél alacsonyabb számokat regisztrálnak. Viszont szerdán itt is több igazolt esetet jelentettek, mint az előző napokban, és a halálos áldozatok száma 920-re emelkedett: ebben az is szerepet játszhat, hogy az első szakaszban főleg fiataloknál mutatták ki a vírust, azonban egyre több idős kerül kórházba. Angela Merkel kancellárnak is karanténba kellett vonulnia, miután igazolt fertőzöttel találkozott, de mindhárom tesztje negatív lett. Már összesen 77 872 igazolt eset van az országban, közülük 1500 beteg szorul intenzív ellátásra. Miután 28 ezerről 40 ezerre bővítették az intenzív ágyak számát, és csak ezek fele van kihasználva, a német egészségügy egyelőre nincs túlterhelve, sőt, még Olaszországból és Franciaországból is szállítottak át ide betegeket. Országosan nem hoztak olyan szigorú kijárási korlátozásokat, mint több másik nagy európai országban, de két embernél több így sem lehet egymáshoz másfél méternél közelebb közterületen, kivéve, ha együtt élnek. Németországban az is nagyon fontos volt eddig, hogy rengeteg tesztet végeztek el, ezzel tudták kordában tartani a járványt, miközben 18 700-an már felgyógyultak a betegségből.

Franciaországban Párizs és Grand Est is gócpont

Franciaországban a kormány radikális korlátozásokkal próbálta lassítani a járvány terjedését, de ezek ellenére is megtartották március 8-án az önkormányzati választások első fordulóját – a másodikat egy héttel később már el kellett halasztaniuk. Kedden minden korábbinál több, közel nyolcezer igazolt új esetet regisztráltak. Szerdán ennél kevesebb, ötezer igazolt fertőzöttet jelentettek, de a halálos áldozatok száma 509-cel nőtt. Már 56 989 igazolt fertőzött van összesen, 4032-en haltak meg, és 10 934-en gyógyultak fel. A járvány tetőzését április első felében várják. Az egyre több beteg egyre nagyobb nyomás alá helyezi az egészségügyi rendszert, fogynak az ágyak, Párizs után az északkeleti Grand Est régióban a legsúlyosabb a helyzet. Franciaországban ráadásul csak a kórházakban elhunyt betegeket számolják, az idősotthonokban, tesztelés nélkül meghalt embereket például nem, pedig több ilyen intézmény is gócponttá vált. Egymilliárd maszkot akarnak importálni Kínából, és hatpontos mentőcsomaggal próbálják a gazdasági hatásokat csökkenteni. A korlátozó intézkedések megszegőire 359 ezer bírságot szabtak ki eddig.

Az új koronavírussal fertőzött beteget visznek egy TGV szuperexpresszvonathoz a párizsi Austerlitz pályaudvaron 2020. április 1-jén. Két szerelvénnyel 36 beteget szállítanak el a fővárosból a nyugat-franciaországi Bretagne kórházaiba.

Az új koronavírussal fertőzött beteget visznek egy TGV szuperexpresszvonathoz a párizsi Austerlitz pályaudvaron 2020. április 1-jén. Két szerelvénnyel 36 beteget szállítanak el a fővárosból a nyugat-franciaországi Bretagne kórházaiba.

Fotó: Thomas Samson / MTI / EPA

Brit önkéntes nyugdíjas orvos is meghalt 

Drámaian gyorsul a járvány terjedése az Egyesült Királyságban, ahol egyetlen nap alatt ötszáz új halálesetet jelentettek, ezzel 2352-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig csaknem 30 ezer, írta a BBC. Az áldozatok között van egy önkéntesként visszatért nyugdíjas orvos, Alfa Sa’adu is. A kormány tesztek százezreit ígéri a következő hetekben, különös tekintettel az első vonalban dolgozó orvosokra. A brit kormány bő egy héttel lassabban vezette be a szigorú korlátozásokat, mint a kontinens legtöbb országa, és a halogatás miatt sok brit nem is tartotta igazán komolynak a helyzetet. A rendőrség drónfelvételeket posztolt parkban kutyát sétáltató emberekről, a kampányvideóban elmondva, hogy életek múlnak a szabályok betartásán, írta a CNN. A polgári szabadságjogokra hivatkozva a személyi igazolvány intézményét is elutasító briteknél vitát szült az emberek ilyen szintű megfigyelése, de a rendőrség közölte: minden legális eszközt bevetnek az emberek otthontartásáért. Az elmúlt héten kiderült, hogy koronavírusos Boris Johnson miniszterelnök és az egészségügyi miniszter is, a szintén megfertőződött Károly walesi herceg viszont már elhagyhatta a karanténját.

Belgiumban röpködnek a több száz eurós bírságok

Belgiumban a 10 hónapja húzódó kormányválságot is hamar felülírta a vírus, és felállt az addigi átmeneti kabinetből egy sokpárti támogatottságú kormány. Ez aztán gyorsan be is vezetett komoly kijárási korlátozásokat, miután elkezdett nőni az esetek száma, ezeket pedig akár több száz eurós bírságokkal tartatják be. Két hét alatt több mint megtízszereződött az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, 13 964 esetet tartanak számon. Keddről szerdára 1189-cel nőtt a számuk, ami ugyanakkor már alacsonyabb a március 28-i csúcsnál, ami 1850 új eset volt 24 óra alatt. 828 halálos áldozatot követelt a fertőzés, és több mint 2100-an már meggyógyultak. Az uniós intézmények működése is átkerült a virtuális térbe, videókonferencián tartottak EU-csúcsot, és az EP is azt kérte, hogy lehetőség szerint az EP-képviselők se utazzanak Brüsszelbe.

Hollandia már nem remél nyugodt nyarat

„Elmozdultunk a kezdőponttól, de messze még a vég kezdete” – mondta részben Churchill híres II. világháborús szavait idézve a holland kormányfő. Mark Rutte ennél többet valóban nem mondhat a számok ismeretében: a 16 milliós Hollandiában szerdáig 1173 ember halt meg a járványban, 250-en gyógyultak meg, a vírust összesen 13 614-en kapták el. Ötezren kórházban, ötödük súlyos állapotban. Kedden három héttel kiterjesztették az eredetileg április hatodikáig érvényes, március közepén bevezetett korlátozásokat: bezártak az iskolák, a vendéglátó helyek, korlátozták a boltok nyitva tartását. A kormányfő – aki a kezdetektől azt mondta, hogy nem lehet teljesen leállítani egy országot, inkább a járványt kezelhető szinten tartva kell kiépíteni az immunitást – még bízik abban, hogy május 3-án az iskolák újra nyitnak, de figyelmeztetett, hogy ez még nem jelenti azt, hogy akkor az ország visszazökkenne a normális kerékvágásba. Erre nem is számítanak a hollandok: csaknem 60 százalékuk szerint a nyaralásuk is elmarad, rengetegen már le is mondták foglalásaikat.

Mark Rutte egy sajtótájékoztatón Hágában 2020. március 19-én.

Mark Rutte egy sajtótájékoztatón Hágában 2020. március 19-én.

Fotó: Eva Plevier / Reuters

Svédországban bíznak abban, hogy az emberek eleve elszigetelten élnek

Svédország a koronavírus elleni védekezésben saját utat követ, nincsenek különösebb kijárási korlátozások. Ugyan megkérték, hogy aki teheti az dolgozzon otthonról, sok cég él is a lehetőséggel, valamint ugyanazok az egészségügyi irányelvek vannak érvényben, mint bárhol máshol, de nem írják elő törvényileg azt, hogy maradjanak otthon az emberek és hasonlók. Az országban jelenleg közel 4500 fertőzött van, és 239 haláleset történt a koronavírus miatt. A fertőzöttek száma egyébként nagyjából annyi, mint a szomszédos, de feleannyi lakosú Norvégiában. A halálesetek száma viszont magas a szomszédos országhoz képest. A svéd különutasságot a svéd társadalmi berendezkedéssel is alátámasztja az ország vezetése. A svéd lakások nagyjából felében egy személy él a statisztikák szerint, vagyis az emberek alapból eléggé izoláltan élnek. Ennek ellenére kórházi dolgozók sürgetik a kormányt, hogy hozzon szigorúbb intézkedéseket.

Kormányvita Szlovákia hibernálásáról

A rendkívüli helyzet 21. napján 37 újabb beteget regisztráltak Szlovákiában, ahol már 400 igazolt fertőzött van, viszont egészen szerdáig nem volt halálos áldozata a járványnak. A kormányfő szerdán felvetette az eddiginél sokkal szigorúbb kijárási tilalom bevezetését, az ország lényegében leállna, az ellátást a katonaság szervezné meg. Igor Matovič szerint néhány hétre elképzelhető ez a rendszer, amely gyorsabban vetne véget a járványnak, így kevesebb gazdasági kárral is járna, mint a jelenlegi szintű karantén, amelynek fenntartása akár egy évre is elhúzodhat, írta a Bumm.sk. A kormányfővel szemben viszont a koalíciós partner (SaS) elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter ellenezte, hogy lényegében hibernálják az országot, a gazdasággal együtt: ez szerinte csak egy olasz szintű, napi ezer halottal járó járvány esetén volna indokolt. A szlovák gazdaságban meghatározó autóipar is Sulíkot erősíti: a KIA április 6-tól a gyártás újraindítását jelentette be. A maszkokat már korábban kötelezővé tevő Szlovákiában hétfő óta boltok bejártánál kézfertőtlenítőt vagy kesztyűt kell biztosítani a vásárlók számára.

Drága lehet a hosszú séta Romániában

10 nap alatt 86 ember halt meg koronavírusban Romániában, ahol szerdáig 215 új beteggel 2460 koronavírussal fertőzöttet tartanak számon. Ezzel két hét alatt megtízszereződött a betegek száma, derült ki a Transindex.ro által közölt adatokból. A lassulásnak sincsen jele, noha korlátozásokat, az iskolák bezárását már március közepén bevezették. A kijárási korlátozások betartását ellenőrzik is, a Maszol beszámolója szerint rendőrök állnak Kolozsvár határában is, de a lakhely elhagyását lehetővé tévő iratokat átvizsgálják a városon belül is, ahogyan teszik Románia-szerte. 1247 embert hatósági karanténba helyeztek, mert megszegte az előírásokat, de csaknem hétezer ember nem tartotta be a karanténra vonatkozó katonai rendelet szabályait. Emiatt összesen 11 millió lej (836 millió forint) büntetést szabtak ki. A hétvégén tízszeresére emelték a bírságok mértékét. Otthoni kötelező karanténban 119 ezer ember van a majdnem 20 milliós országban.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án.

Az új koronavírus […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/04/02/koronavirus_jarvany_orszagok_olaszorszag_spanyolorszag_franciaorszag_nemetorszag_nagy-britannia_kina_japan_iran/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Trump kicsit elhízott, de semmi tragikus

Trump kicsit elhízott, de semmi tragikus

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Donald …