2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Az már nem kérdés, hogy idén visszaesik a magyar gazdaság, a GKI szerint inkább csak ennek mértéke lehet bizonytalan. Ha a járvány okozta intézkedések hamar megszűnnek, és a gazdaság a harmadik negyedévben visszatér a normális kerékvágásba, úgy 3 százalék körüli gazdasági visszaeséssel megúszható lenne a jelenlegi válság – olvasható a GKI és a Masterplast közleményében. A járvány elhúzódása esetén egy ennél nagyobb, akár 7 százalék körüli visszaesés is bekövetkezhet (a fogyasztás 4, a beruházások 10 szálalékos csökkenése mellett).

A közleményben arra is kitérnek: a kormányzati és jegybanki prognózisok még számolnak ugyan az idei gazdasági növekedés lehetőségével, de Varga Mihály pénzügyminiszter újabban már arról beszélt, hogy a valamivel nulla feletti növekedést is örömteli eredménynek tartaná.

A közlemény szerint az építőipart a koronavírus okozta járvány eszkalációja, illetve a vészhelyzet kihirdetése igen kedvezőtlenül érintette. 

A márciusi felmérés szerint az építőipari cégek csaknem 60 százaléka munkaerőhiánytól szenved, bár ennek hatása a járvány következményei miatt csökkenhet. A hónap első felében a lakásfelújítással és lakás-korszerűsítéssel foglalkozó cégek 22 százaléka tervezte a foglalkoztatott létszám bővítését, leépítésekre ugyanakkor egy sem számított.

A közlemény szerint a válság lecsengése után a legtöbben inkább lakásfelújításba és -korszerűsítésbe vághatnak bele, mintsem lakásépítésbe, különösen, mert a kedvezményes áfa-kulcs megszűnése ez utóbbi területet alaposan „hazavágta”.

Minden harmadik építőipari cég magasnak tartja a jelenlegi járulékterheket, minden negyedik a tisztességtelen versenytől is szenved. A késedelmes vevői fizetéseket viszont a felújító és korszerűsítő cégeknek mindössze 8 százaléka tartja súlyos gondnak, miközben az építőipar egészében ez minden ötödik cég számára jelent problémát.

(Képünk illusztráció)

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20200330_GKI_koronavirus_epitoipar_epitkezes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Összeomlás jöhet, ha nem kap megint állami segítséget az építőipar

Összeomlás jöhet, ha nem kap megint állami segítséget az építőipar

Sokat tett az állam azért, hogy az elmúlt években az építőipar sikerágazattá váljon, de a …