2020. augusztus 14., péntekMa Marcell napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.14. Marcell Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Így néz ki egy XXI. századi egyetem – A MOME új campusában jártunk (képek)

Így néz ki egy XXI. századi egyetem – A MOME új campusában jártunk (képek)

Átadták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megújult campusát, melynek eredményeként egy közel öt éve tartó fejlesztés zárult le. Az egyetem új terei a 3H Építésziroda tervei alapján a Market Építő Zrt. kivitelezésében készültek el.


Idén szeptemberre elkészült a 2014-ben indult fejlesztés, melynek során kívül-belül megújult a MOME campusa. A beruházás 25 000 négyzetméternyi épületet és 15 000 négyzetméternyi közparkot foglal magába, a teljes költségvetés bruttó 21,4, nettó 16,8 milliárd forint volt.

“Az új MOME campus növeli a kiváló magyar teljesítmények létrejöttének esélyeit és fölépítésének köszönhetően két magyar világsiker erősödik tovább és erősítheti Magyarországot: Budapest, a nemzet fővárosa és a magyar kreatívipar” – hangsúlyozta az építés irányításáért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a campus ünnepélyes megnyitóján.

A sikeres városfejlesztéshez kell egy álom, egy terv és a kivitelezés. Az álomhoz szabadságra és kreativitásra, míg annak megvalósításához rendre és precizitásra van szükség. A MOME megvalósítása ennek legjobb példája, a campus ugyanis a tervezett határidőre, a tervezett költségvetésből elkészült – tette hozzá.

Az új campus több mint egyetem – városépítészeti érték is egyben. Világszínvonalú, 21. századi, kortárs építészeti alkotás született, miközben “Budapest zöldebb lett – a fejlesztéssel a lélegző zöldfelület gyarapodott” – hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs. A környék lakói számára barátságos környezetet, a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, tizenötezer négyzetméteres zöld közpark nyitott a lakosság számára is.

Képeken a megújult campusAz építkezés legfontosabb adatai

 • az új és felújított épületek területe 25 ezer négyzetméter
 • a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at
 • az építkezés 5 éve közel 5 ezer embernek adott munkát
 • közel 68 ezer köbméter földkitermelés, ez több, mint 27 versenymedence térfogata
 • több mint 1600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya
 • közel 180 km elektromos vezeték, ez Budapest-Szeged távolságnak felel meg
 • 5000 konnektor és villanykapcsoló
 • több mint 4300 lámpa
 • 15 ezer négyzetméteres megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16 ezer fát, bokrot, cserjét, egynyári növény telepítettek


Az új campuson:

 • megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma
 • megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,
 • megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,
 • megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége

A campus épületei

Műhelyház (MOME ONE)

A 2016 tavaszán átadott Műhelyház tervezője Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia és Németh Tamás. A Műhelyház az anyagmegmunkáló műhelyeknek ad otthont, több mint 2400 négyzetméteren 49 helyiség szolgálja az oktatást.

Média- és Műteremház (MOME TWO)

A 2018 márciusában átadott Médiaház tervezője szintén Csomay Zsófia és Németh Tamás. A több mint 4 ezer négyzetméteres, ötszintes épületben 171 helyiséget alakítottak ki, többek között ultramodern hang- és filmstúdió, modern technológiai berendezésekkel felszerelt alkotóműhelyek, kiállítóterek kaptak itt helyet. A műtermeket, alkotótereket és a hozzájuk tartozó 21. századi technikákat egyszerre csaknem 200 diák tudja használni.A beruházás III. ütemében megvalósult épületegyüttes – MOME Master, MOME Base, MOME Up, MOME Ground, valamint a közpark és a Gondűző-villa – tervezője az egyetem által a 2015-ben meghirdetett nyilvános építészeti tervpályázaton első helyezett 3h Építésziroda, amelynek vezetői Csillag Katalin és Gunther Zsolt. A Fürjes Balázs vezette bírálóbizottság 22 pályamű beérkezett pályamű közül választotta ki a győztest.

MOME UP (Tudásközpont)

A több mint 6000 négyzetméter területű épület földszintjén a 650 négyzetméteres könyvtár kapott helyet, közel 1800 fm könyvállomány elhelyezési lehetőségével. Az egyetem papír- és digitális alapú könyvtára közkönyvtár, így nyitott a külső érdeklődők, a lakosság számára is. A Tudásközpontban továbbá 35 iroda és 3 tárgyalóterem van, amelyek az egyetem doktori iskolájának adnak otthont.

Videó az építkezésről

MOME BASE (B-épület)

 • Az alapképzés helyszíne
 • A teljesen új, összesen ötszintes (mélyföldszint, földszint és emelet) épület, hasznos területe közel 4 ezer négyzetméter.
 • Az épület különleges szerkezettel épült, amely lebegő hatást kelt, mivel a földszinti homlokzaton nem jelenik meg tartószerkezet, pillér, fal.
 • Az épület három fő részre tagolódik: coffice, oktatói termek és otthonterek: a coffice – a szintenként elhelyezett teakonyhákhoz kapcsolódó közösségi terek, illetve előteret biztosít az előadó és szemináriumi termek számára, emellett összesen kilenc különböző méretű szemináriumi és előadóterem, otthonterek 4 szinten, összesen 1164 négyzetméter területen található. A hallgatók számára kialakított tanuló és munkahelyeken végezhetik a tanulók a féléves feladataikat, egyéni munkáikat – a nyári időszak kivételével – napszaktól függetlenül.


Így néz ki egy XXI. századi egyetem - A MOME új campusában jártunk (képek)MOME MASTER (A-épület)

 • A fővárosi védettségű és a megépítése óta eltelt 65 évben soha fel nem újított Farkasdy-féle főépület a pincétől a padlásig megújult, illetve új részekkel bővült ki.
 • A mesterképzés felújított, funkcióiban jelentősen kibővített helyszíne közel 6000 négyzetméter területű, a mélyföldszinten helyezkednek el az oktatók munkahelyei és irodái, a földszinten kapott helyet a rektori és kancellári hivatal, előadó és szemináriumi termek és a hallgatói szolgáltató központ, a felsőbb szinteken nagy, egybenyíló otthonterek vannak
 • A 260 négyzetméteres, eredeti formájában megőrzött auditórium 300 fő befogadására alkalmas, ahol olyan magas minőségű hangrendszer, valamint vetítési lehetőség épült ki, amely akár egy filmbemutatóra is alkalmassá teszi a termet

MOME GROUND (MOME Szíve)

A MOME Szíve az egyetem főbejárata és egyben legnagyobb közösségi tere, a campus belső életének középpontja. Az 1500 fő befogadására alkalmas tér kapcsolja össze a különböző oktatási épületeket és a Technológiai parkot. Itt kapott helyet a naponta 400 fő kiszolgálására alkalmas nagy ebédlőtér is.

Gondűző-villa

 • A műemléki védettségű épület területe 332 négyzetméter
 • Történeti hűség szerint helyreállítva
 • A Gondűző-villa reprezentatív események, fogadások helyszínéül is szolgál

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/igy-nez-ki-egy-xxi-szazadi-egyetem-a-mome-uj-campusaban-jartunk–kepek.336637.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Korlátozhatják, hány napra lehet kiadni egy airbnb-s lakást

Korlátozhatják, hány napra lehet kiadni egy airbnb-s lakást

A Magyar Turisztikai Ügynökségre (MTÜ) bízta a kormány az Airbnb-szolgáltatás feltételeinek kidolgozását. A kezdeményezést a főváros is támogatja, …