2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Összefogtak az optikusok, országos látszerész-ügyelet indult

Összefogtak az optikusok, országos látszerész-ügyelet indult

A magyar lakosság fele szemüveges. Van, akinek olvasáshoz kell szemüveg, van, akinek a távolba, akad, aki váltakozva használ szemüvegeket. Többen vannak olyanok, akik csak egyetlen szemüveggel rendelkeznek, mint azok, akiknek van pótszemüvegük.

Az optikák pedig most nincsenek nyitva, de nagyon sok olyan helyzet lehet, amikor sürgősen látszerészre van szükség. Például,

  • ha a látáshoz elengedhetetlenül szükséges szemüvegünket összetörjük,
  • ha egy kisgyerek terápiás célú, látásra kényszerítő szemüveg-viselésén állítani, módosítani kell,
  • ha a most is létfontosságú és továbbra is zajló szállítmányozásban, mentésben a hivatásos sofőröknek van szüksége szemüvegre, ráadásul nekik a pótszemüveg biztosítása is kötelező.

Országos ügyelet

Mint azt Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke az Indexnek elmondta, szervezetük, illetve a Magyar Optikus Ipartestület összefogtak, és a szakma egy országos projektet indított, amelyben ellátják a lakosság, és kiemelten a védekezésben résztvevők hirtelen felmerülő problémáit.

Az ingyenesség csak a segítségre, tehát a szolgáltatásra vonatkozik, nem a lencsékre, szemüveg-keretekre. Az, hogy regionálisan hol és ki tud segíteni, ezen az oldalon követhető nyomon.

Az optikusok, ahogyan például a magánfogászatok alapvetően egészségügyi feladatokat látnak el, de az állami egészségügyön kívül, és jelen járványhelyzetben érthető módon fokozott kockázatot jelentenek, aki csak tudja, halasztja a látogatásokat. De nem mindenki tudja, és ez a zárt ajtók mögötti, azonnali szemüvegjavítást, és egyéb segítséget jelentő önszerveződés segítség lehet.

Az optikai szakma ugyanis amúgy jelenleg szinte teljesen leállt, ennek két oka van:

  • az optikusok nem tudnak szemvizsgálatokat végezni, a fertőzésveszély, és a kiemelt kockázatok miatt,
  • az üzletek elvileg nem lehetnek nyitva, ahol mégis nyitva vannak, oda pedig nem megy be vevő.

A szakma amúgy nem kicsi, szinte a fogászati szakmához mérhető. Az 1200 üzletet mintegy 80 nagyobb beszállító szolgálja ki, a látszerészek, optometristák, szemorvosok, értékesítők együttesen 13-14 ezer főt jelentenek. A szakmai szövetségek megfogalmaztak egy levelet az MKIK, az ITM, a PM, és az EMMI felé, mert azt remélik, hogy a döntéshozók az optikai szakmát is beemelik a kedvezményezetti körbe.

(Borítókép: MTI/ Balaton József)


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/04/01/osszefogtak_az_optikusok_ingyenes_orszagos_latszeresz-ugyelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Amerikában 3,8 milliárd dollárral pörgette fel a gazdaságot az azonos neműek házassága

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/06/03/amerikaban_3_8_milliard_dollarral_porgettek_fel_a_gazdasagot_amiota_legalis_az_azonos_nemuek_hazassaga/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …