2020. április 6., hétfőMa Vilmos, Bíborka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2020.04.06. Vilmos, Bíborka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 336,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megőrizték-e a kondások a disznókat?

Megőrizték-e a kondások a disznókat?

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Kezdjük gyorsan az ÁSZ-vizsgálat megállapításával: a 15 egykori akadémiai kutatóintézetből

  • 5 volt 2016 és 2018 között szinte teljesen kóser,
  • 10-nél pedig mindenféle hiányosságokat, szabálytalanságokat talált az ÁSZ.

Ám mielőtt a részletesebb elemzésbe belemennénk, talán az a legizgalmasabb, hogy milyen politikai mellékzöngék övezték ezt az egész kérdést, illetve az átfogó vizsgálatot.

Vannak ugyanis olyan kérdések Magyarországban, amelyekben kettős valóságészlelés alakul ki.

  1. Amikor a kritikus, vagy a munkájukat függetlenül végző médiatermékek körül fogy a levegő, a kormánypártiak közül biztosan sokan úgy gondolják, hogy ezek piaci folyamatok, vagyis pusztán gazdasági okokból szűnt meg a magántulajdonban álló Népszabadság, a kormánynak vajh mi köze lett volna ehhez? Miközben az ellenzékiek, a kormánnyal kritikusok, a függetlenek joggal vannak arról meg győződve, hogy különösen a későbbi médiafolyamatok (megyei napilapok, központi alapítvány) figyelembe vételével a hatalom szántotta be a napilapot.
  2. Amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elmeszeli a nem-kormányoldali médiatermékek (például Central – RTL) fúzióját, miközben a kormánypárti vásárlások, mint kés a vajban csúsznak át, akkor is megoszlanak majd a szavazók. Minden kettősség ellenére lesz olyan, aki szerint csak végezte a dolgát egy független intézmény, míg mások úgy vélik majd, hogy a GVH is arra példa, amikor egy független intézmény képtelen megtartani a függetlenségét, és a hatalom eszközeként lép fel, kettős mércével mér.
  3. Most is egy ilyen történetről lesz szó. Az Országgyűlésnek felelős Állami Számvevőszék már sokszor tűnt fel a hatalom ökleként, a legerősebb eset alighanem az volt, amikor az ellenzéki pártokat sorra marasztalta el, a működésüket veszélyeztető módon, ám a kormánypártokkal mindig kesztyűs kézzel bánt. Most is felmerülhet a kérdés, hogy vajon valóban függetlenül dolgozott akkor, amikor tavaly úgy döntött, hogy az éppen az MTA-tól elvont kutatóintézeteket vizsgálja végig. És a célja valóban csak a megújuló hálózat közpénzügyi helyzetének javítása volt? Vagy esetleg, amolyan politikai szívességet is tett a kormányzatnak? Ha ugyanis utólag kimondható, hogy „rendetlenség” volt az intézeteknél, máris van egy erős és visszamenőleges érv arra, hogy miért is kellett a kormányhoz közelebb vonni a hazai tudományos élet fontos intézményeit.

Amikor már a kérdés is vitatott

Megőrizték-e a vagyonukat az akadémiai kutatóintézetek? Ezzel a kérdéssel hívott össze sajtótájékoztatót február 21-re az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 6-án.

Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 6-án.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ez azért fontos, mert az eseményen úgy tűnt, hogy az ÁSZ-nak van a kérdésre válasza, amikor azt mondja, hogy „nem”, vagyis a kutatóintézetek többsége nem őrizte meg a vagyont, mert nem volt megfelelően szabályozva a szervezeti és működési szabályzat, a leltározás és a vezetők feladatai.

De vajon fakad-e ebből válasz a címben feltett kérdésre, ugyanazt értjük-e a szavakon?

Egy egyszerű hasonlattal, legyen az a kérdésünk, hogy megőrizték-e a kondások a disznócsordát?

  • Ha a disznók eltűntek, akkor nyilvánvalóan nem.
  • Ha a disznók mind megvannak, ráadásul a kondások között gyönyörűen be volt osztva, hogy mikor melyikük őrzi a csordát, ráadásul a kerítés is makulátlan, akkor a válasz nyilvánvalóan igen.
  • De mi van akkor, ha szerencsére az összes disznó megvan, pedig a kerítés több helyen kiszakadt, a kondások esetlegesen osztották be az ügyeletet, sőt az egyikük, munka közben megivott egy demizson bort, és tök részegen horkolt egyszer a sertések között?

A józan ész szerint a válasz vélhetően az, hogy a kondások megőrizték a disznókat, hiszen megvannak, de amúgy nem biztosítottak ehhez megfelelő rendszert. Az ÁSZ valami olyasmit mond, hogy a válasz az, hogy a kondások nem őrizték meg a disznókat, mert azok eltűnhettek volna, de azt, hogy valóban el is tűntek, az intézmény nem tudhatja, mert nem dolga disznókat számolgatni. Ő csak a beosztásokat és a kerítést ellenőrizhette.

Vagyis konkrét esetünkben, az ÁSZ magát a vagyon alakulását nem tudta vizsgálni, de a szabályszerűség, a megfelelőség hiánya miatt nem volt megfelelő a vagyonőrzési folyamat.

A megállapítások

Ennyi háttér után, igazán rátérhetünk magára a vizsgálatokra. Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára szerint

2020-ban a kutatás-fejlesztésre szánt összeg Magyarországon meghaladhatja a 800 milliárd forintot, ezért a magyar versenyképesség és bérnövekedés meghatározó jellemzője a hatékony innováció.

Vagyis lényeges, hogy az erre felkent kutatóintézetek jól működjenek, mert a jövőnkről beszélünk, 4,5 millió ember magyar jövőjéről. Ez így teljesen meggyőzően hangzik, de azért még mindig ne engedjük el teljesen a politikát!

Holman Magdolna

Holman Magdolna

Fotó: Marjai János / MTI

Amikor is ugyanis a „megőrizték-e a vagyonukat?” című eldöntendő kérdésnek a megválaszolásával foglalatoskodik az ÁSZ, fontos visszaemlékeznünk a hazai tudományos élet nagy visszhangot kiváltó tavalyi átalakítására.

A korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által irányított kutatóintézeteket tavaly megtalálta a kormány, és azokat némi üzengetés, majd egy átvilágításszerűség után 2019. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/02/21/megoriztek-e_vagyonukat_az_akademiai_kutatointezetek_az_asz-nak_van_is_nincs_is_valasza./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Az ingatlanbérlőket és a bérbeadókat is lehetetlen helyzetbe hozta a válság

Az ingatlanbérlőket és a bérbeadókat is lehetetlen helyzetbe hozta a válság

“Szürreális ez a helyet! Járvány nem sújtotta még a magyar ingatlanpiacot, a szerződésekben nem készültek …