2020. augusztus 14., péntekMa Marcell napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.14. Marcell Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ma kezdődik Simonka György pere

Ma kezdődik Simonka György pere

Ma tartják az előkészítő ülést a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a Fővárosi Törvényszéken. Maga Simonka már várhatta ezt a napot, ugyanis még tavaly augusztusban azt mondta:

Nem követtem el semmilyen törvénysértést. Nagyon sajnálom, hogy az eljárás sokak számára okoz kellemetlenséget, és hiszem, hogy a független bíróság előtt minél előbb tisztázhatom magam.

A tét nem kicsi, a Magyar Narancs értesülései szerint a vádiratban 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kértek a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt politikusra.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Simonka tavaly novemberi meggyanúsítása idején az ügyészség azt közölte: 

a képviselő rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

A korábbi ügyészségi közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Később összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa.

Simonka és bűntársai a gyanú szerint felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben.

A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

Valamint SIMONKA KIKÖTÖTTE, HOGY EGYES BERUHÁZÁSOKON DOLGOZÓ CÉGEK A FELÜLÁRAZOTT VÁLLALKOZÓI DÍJ egy RÉSZÉT – ÁLTALÁBAN 45%-OT – KÉSZPÉNZBEN FIZESSÉK VISSZA NEKI.

A fenti cselekmények az ügyészség szerint:

  • kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli folytatólagosan és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmasak.

Feleségének, Simonkáné Gábor Mariannának ötödrendű, az unokahúgának, Tóth Renátának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon. 

A kezdetek

Az 1974-ben született Simonka kalandos fiatalság után a Horn-kormány alatt alapozta meg vállalkozói karrierjét. 2006-ban lett fideszes színekben Pusztaottlaka polgármestere. 2010-ben a parlamenti választásokon a Fidesz dél-békési egyéni jelöltje lett. 57 százalékkal jutott be a Parlamentbe, aztán ősszel az önkormányzati választásokon 84 százalékkal lett újra polgármester Pusztaottlakán. 2012-ben a Dinnyeszövetség elnökeként az egykori olcsón felvásárló üzletember átállt a másik oldalra, és a dinnyekartellel lett országosan ismert.

2013-ban a gyanúsan rá kiírt, majd visszavont állami iskolagyümölcs projekt miatt került elő a neve. 2014-elején a HVG, majd a Magyar Narancs is cikket közölt a politikus-vállalkozóhoz köthető cégbirodalomról, amelynek egy része – ahogy a háza is – rokonai és üzlettársai nevén futott. Simonka és a hozzá köthető cégek a cikkek szerint behálózták a régiót, meglehetősen sikeresen pályáztak uniós forrásokra egymással karöltve, vagy egymás „ellenfeleként”.

Simonka települése, a 400 fős Pusztaottlaka az Átlátszó összesítése alapján a 2007–2015-ös uniós ciklusban évi átlagosan 107 milliós forrást húzott be, ami egy főre vetítve 300 ezer forint. 2014-ben 45 százalékkal jutott be a Parlamentbe, az új összeférhetetlenségi szabályozás miatt polgármesterként akkor már nem mérettette meg magát.

Magyar Termés Tész Kft.

2016-ban derült ki, hogy <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/14/ma_birosag_ele_all_simonka_gyorgy_fideszes_orszaggyulesi_kepviselo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A balatonaligaiak attól tartanak, hogy egy kormányhatározat miatt elzárhatják előlük a tópart egy részét

A balatonaligaiak attól tartanak, hogy egy kormányhatározat miatt elzárhatják előlük a tópart egy részét

A kormány még a múlt héten nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Club Aliga fejlesztését. …