2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Éljenek a kórházi reformok, csak addig ne pusztuljunk éhen!

Éljenek a kórházi reformok, csak addig ne pusztuljunk éhen!

Az elmúlt egy hónapban folyamatosan napirenden volt a hazai kórházak tartozásainak kérdése. A kormány hozott is döntéseket, elsősorban a 358/2019. számú kormányrendeletet, eszerint a szállítókkal a tárgyalásokat február 29-ig kell lefolytatni.

Csak hogy értsük: a megrendelések, a szállítások, a leszállított termékek felhasználása megtörtént, de most tárgyalások indulnak.

Valahogy úgy képzelhetjük ezt el, hogy elmegyünk egy étterembe vacsorázni, de nem viszünk elég pénzt (fedezet nélküli kötelezettség-vállalás), majd rendelünk, jóízűen elfogyasztjuk az ételeket, de a fizetésnél tárgyalást kezdeményezünk a pincérrel az árakról, a kifizetés halasztásáról, mert valójában nincs elég pénzünk.

A tartozás rendezése körül már vannak összegek, tartozás-rendezési menetrendek, de a különböző cégek és szakmai szövetségek ezekkel nem elégedettek. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen. A probléma alapja az, hogy a kórházak megvettek kórházi termékeket az egészségügyi beszállítóktól, azt el is fogyasztották, de amikor fizetni kellene, tárgyalásokat kezdenek.

Ráadásul a kormány hiába fizette ki részben a kórházak tartozását, a pénzek valójában nem jutottak el a beszállítókhoz.

A miniszterelnök véleménye

A legfontosabb döntéshozó, vagyis maga Orbán Viktor miniszterelnök január 9-én, az általa tartott Kormányinfón is hangsúlyozta, hogy törvénytelen a kórházak fedezet nélküli kötelezettségvállalása, olyan rendszer kell, amiben kontrolláltak a költségek. Szerinte az eladósodás elsősorban a nagy profittartalommal dolgozó multinacionális szállítók felé áll fenn.

A baj csak az, hogy hiába vannak az intézmények élén a rendszer által kiválasztott bizalmi emberek, hiába tilos fedezet nélkül vásárolni,

az alulfinanszírozott hazai kórházi rendszerben mégis ezt kell tenni, mert kötszer, fecskendő, vizsgálati eszközök nélkül a betegek meghalnának.

Tombol a demagógia

Az egészségügyi kérdések politikai síkon sajnos azonnal demagógiába fulladnak. Ahogy egyik forrásunk modellezte, egy rövid ellenzéki-kormánypárti párbeszéd általában így hangzik el:

Az ellenzéki politikus rávilágít a problémára: „lehetetlen helyzetek vannak a hazai kórházak körül, a beszállítók tönkremennek a forráshiány miatt, az orvosok, nővérek menekülnek, a betegek pedig tömegesen halnak meg, mert a kormány stadionokat épít és nem az egészségügyet fejleszti.”

A kormányzati szónokok pedig kontráznak: „ezt éppen az ellenzék mondja? Az, amelyik tönkretette az egészségügyet, vizitdíjat vezetett volna be és magánbiztosítóknak adta volna az egész életükben tb-t fizető magyar emberek egészségének ügyét.”

Innen aztán már félre is csúszott a szakmai vita, csak a megoldás nem jött közelebb.

Ráadásul, ha valaki fedezet nélkül vállalt kötelezettséget, attól még a beszállító jóhiszeműen adta oda az árut, nem igazságos őt büntetni. Visszatérve az egyik példánkra, a pincér nem okolható azért, mert kiszolgált egy jól öltözött, de valójában pénztárca nélkül érkező beteget, mert a pincérek nem szokták megkövetelni, hogy valaki előre mutassa be a bankjegyeit.

Orbán Viktor január 9-én

Orbán Viktor január 9-én

Fotó: Szilágyi Máté / Index

Alulnézetből: a Dispomedicor esete

A probléma az, hogy a célkeresztbe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/13/eljenek_a_korhazi_reformok_csak_addig_ne_pusztuljunk_ehen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

A gigantikus szobrok után most 17 Bak Imre-festményt vásárol a jegybanki tulajdonban lévő MNB Ingatlan …