2020. május 27., szerdaMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.27. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bajban vannak a plázák bérlői, állami beavatkozásra lenne szükség

Bajban vannak a plázák bérlői, állami beavatkozásra lenne szükség

Nehéz helyzetben vannak a bevásárlóközpontok bérlői, bár elméletben nyitva lehetnek háromig, de a kijárási korlátozás miatt lényegében ellehetetlenültek, ráadásul a bizonytalan gazdasági helyzet sem kedvez az olyan cikkeknek (ruha, ajándék, parfüm), amelyek a plázákra jellemzőek. Rosszul járhatnak, akik úgy döntenek, bezárják az üzletüket, ugyanis még semmilyen központi rendelkezés nincs a dologról, így bérleti díjat továbbra is kell fizetniük.

Több kiadás, nulla bevétel

Ez mindenkinek komoly költség, azonban a kisebb üzletek bérlői különösen megsínylik, akiknek sokszor a teljes cash flow-juk az egyetlen üzletük forgalmán múlik. Ők (de lényegében minden bérlő, a nagyok is) azzal kénytelenek szembesülni,

hogy sokszor egy nullára csökkent bevétel mellett magasabb bérleti díjjal kell számolniuk,

ugyanis jellemző, hogy euróban kell fizetni a bérleti díjat. Míg január elsején egy 60 eurós négyzetméterenkénti bérleti díj 19800 forint költséget jelentett, addig jelenlegi árfolyamon olyan 21480 forintot, miközben a bevétel akár 100 százalékkal is csökkenthetett.

A plázák kivárnak

Üzemeltetőnként nagyon eltérő rugalmasságot tapasztalnak a cégek, van ahol megértőbbek, és ésszerű keretek között engedményeket tesznek a bérlőknek, máshol azonban még a marketing díjat is beszedik, amely normál esetben reklámokra menne el, annak ellenére, hogy jelen helyzetben nyilán nem fog senki, „Gyere plázázni!” hirdetéseket feladni.

Ráadásul normál körülmények között a bevásárlóközpontok bérlőinek nyitvatartási kötelezettségük van, így az is kérdéses kell-e kötbért fizetni, ha valaki a járvány miatt a bezárás mellett dönt. Megkérdeztük a nagyobb plázákat, azonban úgy tűnik, hogy kivárnak, mert aki válaszolt, az is vagy semmitmondó „mindenben a törvényi keretek között járunk el” választ adott, vagy azt mondta, még át kell, hogy gondolják a stratégiájukat.

Némileg érthető az óvatosság, hiszen az elmúlt időszakban rendkívül gyorsan születnek új szabályozások, tehát akár egy nap alatt is gyökeresen megváltozhatnak a dolgok (gondoljunk csak a távoktatás bevezetésére).

Jogilag is nehéz

De milyen jogi lehetőségeik vannak jelenleg a bérlőknek? 

A bérlők terheinek csökkentésére irányuló igény érvényesítésére a magyar jogban többféle jogintézmény is kínálkozik, ezek alkalmazhatósága ugyanakkor a jelen helyzetben kérdéses

 – mondja dr. Ódor Dániel MRICS, a Taylor Wessing Budapest ingatlanjogi szakértője.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/03/31/bajban_vannak_a_plazak_berloi_allami_beavatkozasra_lenne_szukseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A garázsok és parkolóhelyek árát is átírta a járvány

A garázsok és parkolóhelyek árát is átírta a járvány

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Balogh …