2020. június 4., csütörtökMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az ingatlanbérlőket és a bérbeadókat is lehetetlen helyzetbe hozta a válság

Az ingatlanbérlőket és a bérbeadókat is lehetetlen helyzetbe hozta a válság

“Szürreális ez a helyet! Járvány nem sújtotta még a magyar ingatlanpiacot, a szerződésekben nem készültek fel erre. Négy-öt évnyi pereskedés kellene ahhoz, hogy jogilag kitisztuljon, hogyan kell ilyenkor megosztani a kockáaztokat a felek között” – jellemezte a HVG-nek a mostani állapotokat Békési Sándor ingatlanjogász. Hozzátette: a kormány kijárási korlátozásról szóló rendelete csalódást hozott a piaci szereplőknek, az ő szempontjukból fokozta a bizonytalanságot. A kereskedelmi ingatlanok esetében például ha a kormány korlátozta volna az üzletek, plázák nyitvatartását, lehetne azzal érvelni, hogy a helyiségeket nem lehet használni, így bérleti díjat sem lehet értük követelni.

De szívják a fogukat az irodaházak bérlői is, noha az ő jogi státuszuk egyértelműbb. Hiába váltott a zömük home office-ra, a kormányrendelet megengedi a munkába járást. Ezzel azonban a bérleti szerződés teljesítését elvben nem lehetetlenítette el a járvány, a díjakat tehát fizetniük kell – legfeljebb azzal érvelhetnek a csökkentés mellett, hogy az irodák rezsiköltsége alacsonyabb lett.

Nem véletlen, hogy erőteljes bérlői nyomás az üzleti ingatlanok esetében, még azok is bepróbálkoznak, akiknek nem is lenne erre szükségük. Ám ez a bérbeadók is nehéz helyzetbe hozza: ha a bérlők tömege nem fizet, és a bérbeadók emiatt a hitelmoratórium lejárta után sem tudnak törleszteni, a bankok átértékelik a rizikóssá vált hitelek mögötti fedezetet, felerősítve a máris elindult áresést.

Nem véletlen, hogy a bérlők szerint az állam csökkenthetné a bizonytalanságot azzal, ha átmenetileg felfüggesztené a bérleti díjak fizetését – mondja Békési.

További részletek a HVG legfrissebb számában és a hvg360-on.

© HVG

Vezetőképünk illusztráció

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20200401_Az_ingatlanberloket_es_a_berbeadokat_is_nehez_helyzetbe_hozta_a_valsag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Amerikában 3,8 milliárd dollárral pörgette fel a gazdaságot az azonos neműek házassága

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/06/03/amerikaban_3_8_milliard_dollarral_porgettek_fel_a_gazdasagot_amiota_legalis_az_azonos_nemuek_hazassaga/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …