2020. augusztus 13., csütörtökMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.13. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az elektromos autózás jövőjét Kínában írják – elég furcsán

Az elektromos autózás jövőjét Kínában írják – elég furcsán

  • Míg az autóeladások csökkennek, az elektromos autók piaca szeptemberig világszerte dinamikusan bővült.
  • Ennek a fő oka az volt, hogy Kínában az állam nagyon jelentős összegekkel támogatta az elektromosautó-gyártást és vásárlást.
  • Emiatt Kína lett az elektromos autók legfőbb piaca, a kínai gyártók pedig a szektor éllovasaivá váltak.
  • Ugyanakkor a szektor mára túlburjánzott, ezért Peking a támogatások megvonásával akarja kigyomlálni a gyengébb cégeket.
  • A támogatások visszavágása viszont súlyos visszaesést okozott az eladások és a bevételek terén is, megtépázva az elektromos autózás jövőjére vonatkozó optimizmust. 

Az utóbbi években világszinten gyors csökkenésnek indultak az autóeladások: míg 2017 augusztusában (a megelőző 12 hónapot számítva) évi 86 millió gépkocsit adtak el, addig idén augusztusra 76 millióra csökkent ez a szám. A világ legnagyobb autópiacán, Kínában 14 hónapja folyamatosan esik az eladott új autók száma, Németországban egy éve, az Egyesült Államokban 2015 óta stagnál a piac.

Ehhez képest az elektromos autók piaca virágzik: tavaly globális szinten 63 százalékkal nőttek az eladások, 3-ról 5,1 millióra nőtt a forgalomban lévő elektromos autók száma. 2019 első hét hónapjában 35 százalék volt a növekedési ütem, előrejelzések szerint idén 2,4-2,9 millióval nőhet az elektromosautó-állomány.

Ez egyelőre piaci részesedés tekintetében még mindig elég csekély, világszinten alig haladja meg a 2 százalékot, szemben az SUV-k 30-40 százalék körüli részesedésével. Mindazonáltal a hosszabb távú piaci tendenciák biztatóak, a Nemzetközi Energiaügynökség vállaltan optimista előrejelzése szerint 2030-ra globálisan az elektromos autók aránya világszinten 30 százalékra nőhet.

Ez az optimizmus kisebb részt annak szól, hogy a kibocsátási szabályok fokozatos szigorításával néhány éven belül már jóval nehezebb és drágább lesz hobbiterepjárót adni-venni a fejlett világban. Nagyobb részt viszont annak, hogy

Kína a fejlett világnál jóval komolyabban veszi az elektromos autózást, és a szektor vezető piacává és gyártójává vált.

Tavaly az ázsiai országban adták el minden második elektromos autót a világon, összesen egymillió darabot, miközben Európában és Amerikában évi 300 ezer körül van ez a szám. A világ hét legnagyobb elektromosautó-gyártójából négy kínai; a Bloomberg elektromos járművekre való szakosodást mérő mutatója esetében tízből nyolc az arány.

Stratégiai cél

A szektor felfutása jó tíz éve az állam stratégiai célja: Peking 2009-ben döntötte el, hogy a világ vezető elektromosautó-gyártójává akar válni. Emögött két cél állt: egyrészt a városi légszennyezés visszaszorításának igénye; másfelől a stratégiai ágazatnak számító autóiparban való lemaradás behozása.

Belföldön mindig is jól ment a kínai gyártóknak, miután a külföldi autóipari cégek csak akkor léphettek be a kínai piacra, ha egy helyi céggel közös vegyesvállalatot alapítottak, és együtt gyártották autóikat. Ám arra így is kevés esélyük volt, hogy Nyugaton versenyre keljenek a BMW-vel vagy a Toyotával. Ezért a kormány úgy látta, egyszerűbb az akkor még gyerekcipőben járó, de hosszabb távon a közlekedés jövőjének tartott elektromos járművek piacára összpontosítani.

2010-től bőkezű állami támogatásokkal kezdték ösztönözni a hibrid és elektromos autók vásárlását, a hazai gyártók pedig jelentős kutatás-fejlesztési támogatásokat és adókedvezményeket kaptak. A Quartz számításai szerint a legnagyobb kínai elektromosjármű-gyártó, a Magyarországon is jelen lévő BYD 2016-ban egy év alatt egymilliárd dollárnyi állami támogatást zsebelt be, miközben 750 millió dollárnak megfelelő profitot termelt. A szektorba ölt közvetlen állami támogatást 60 milliárd dollárra teszik.

Az elektromosautó-vásárlások támogatása Nyugaton is elterjedt módszer, a szektorban korábbi pénzügyi és gyártási gondjait leküzdve messze világvezetővé vált Tesla is több milliárd dollárt zsebelt be ebből. Ugyanakkor Kínában a támogatás mértéke relatíve nagyobb volt, és a helyi gyártók jóval olcsóbb modellekre szakosodtak: a legnépszerűbb árkategória a 80-120 ezer jüan közötti, a legolcsóbb Tesla <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/11/26/elektromos_auto_kina_byd_geely_tesla_eghajlatvaltozas_az_elektromos_autozas_jovojet_kinaban_irjak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

A gigantikus szobrok után most 17 Bak Imre-festményt vásárol a jegybanki tulajdonban lévő MNB Ingatlan …