2020. augusztus 13., csütörtökMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.13. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az állam tudni szeretné, hogy mi történik a petesejtekkel

Az állam tudni szeretné, hogy mi történik a petesejtekkel

  • A kormány állami tulajdonba vette a nagy meddőségi központokat, valamint február 1-jétől ingyenessé teszi a meddőségkezelésben használt eljárásokat, gyógyszereket, szűréseket.
  • A kormány többéves terve, hogy kontroll alá vonja a meddőségkezelést, és több jel mutat arra, hogy nagyszabású központosítás vette kezdetét.
  • Innentől lényegében teljesen ingyenes lehet a meddőségkezelés, és a várólisták is megszűnnek.
  • Azonban nem könnyű elég szakembert találni, ugyanis a meddőségkezelés nagy szaktudást igényel.
  • Azok a klinikák, akik kívül maradtak az állami körön, viszont kivérezhetnek.
  • A meddőségkezelés fontos és szükség is van rá, de önmagában nem fogja megállítani a népességfogyást.

Becslések szerint akár 150 ezer párt is érinthet Magyarországon a meddőség. Bár már régóta rendelkezésre állnak hazánkban is különféle eljárások, amelyek segíthetnek a meddő párokon, ezek nagyon költségesek. Még úgy is a pénztárcájukba kellett nyúlniuk azoknak, akik meddőségkezelésen szerettek volna részt venni, hogy az állam már eddig is állta a kezelések és kapcsolódó gyógyszerek árának nagy részét.

A magyar kormány egyik kedvelt témája, hogy meg kell állítani a népességfogyást, több olyan programot hirdettek (csok, babaváró hitel, nagycsaládosok autótámogatása, anyák szja-kedvezménye), amelyek azt célozták meg, hogy gyermekvállalásra biztassák az embereket – bár az vita tárgyát képezi, hogy mennyire hatékonyak ezek a kezdeményezések.

Ebbe a trendbe illeszkedhet, hogy nemrég bejelentették:

állami tulajdonba kerül hat nagy meddőségi központ, valamint teljesen ingyenessé teszik a fő meddőségi eljárásokban használt gyógyszereket és a meddőségszűrést is.

Emellett ezentúl a közfinanszírozott intézmények volumenkorlát nélkül számolhatják el a beültetéseket, tehát nem lesz többé megszabva, hogy egy intézmény havi szinten hány államilag finanszírozott beültetést végezhet, így megszűnnek a várólisták is. A szakma úgy látja, van igény a dologra, innentől teljes kihasználtság mellett fognak üzemelni az egészségpénztár által támogatott kezelést nyújtó intézmények (az állami tulajdonba vett magánintézmények, egyetemi központok és kórházak).

Orbán Viktor az idei első kormányinfón világossá tette, hogy a kormány szándéka, hogy teljes kontrollt gyakoroljon a meddőségkezelés fölött. Az új rendszerben nem lesz könnyű dolguk azoknak az intézményeknek, amelyekben nincs lehetőség támogatott kezelésekre. Ráadásul több jel arra utal, hogy az egész meddőségkezelést központosíthatják a közeljövőben.

Orbán Viktor a 2020. január 9-i kormányinfón

Orbán Viktor a 2020. január 9-i kormányinfón

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A gyógyszerek jelentették a fő költséget 

Jelenleg kétféle megtermékenyítési eljárást támogat az állam: a méhen belüli mesterséges ondóbevitelt (inszemináció), valamint a lombikbébi-eljárást, azaz a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés különböző módszerekkel végzett eljárását. Az inszeminációból hat, a lombikbébieljárásból öt alkalmat áll a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NAEK, a korábbi Országos Egészségpénztár). 

Ha sikerült összehozni egy babát, akkor jön a bónuszkör, ugyanis ez esetben újabb négy-négy beavatkozást áll a NAEK – de nem lehet „továbbvinni” a fel nem használt beavatkozásokat, tehát ha elsőre összejön a gyerek, akkor is 4 újabb eljárás van ingyen, nem kilenc. A támogatott eljárások a jogszabály jelen állapota szerint a nő reprodukciós kora felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életéve betöltéséig kezdhetőek meg.

A gyógyszerek esetén csak a lombikbébi eljárásban használt gyógyszerekről írja konkrétan a jogszabály, hogy 90 százalékos támogatásban részesülnek, akkor, ha a kijelölt intézmények szülész-nőgyógyász szakorvosa írta fel őket. Egyéb gyógyszereket csak kisebb mértékben támogatnak.

A meddőségi központok állami tulajdonba vételével együtt bejelentették, hogy a támogatott gyógyszereket innentől 100 százalékban fogják támogatni (lényegében ingyenessé válnak), azonban nem világos, hogy ez csak az eddig is 90 százalékos támogatottságot élvező készítményekre, vagy minden kapcsolódó gyógyszerre vonatkozik-e majd.

A TÁMOGATOTT GYÓGYSZEREK EGYÉBKÉNT FÜGGETLENEK A TÁMOGATOTT KEZELÉSTŐL, TEHÁT AKKOR IS KEDVEZMÉNYES ÁRON KAPHATÓAK, HA AZ EMBER MÁR ELHASZNÁLTA AZ INGYEN KEZELÉSEKET.

A procedúrát végigjárók beszámolója szerint a hormonkészítmények jelentik az egyik fő kiadást, a szükséges gyógyszerek fajtájától, és attól függően, hogy mennyire húzódik el a folyamat, még a támogatott formában is 2-300 ezer forintba kerülhet a dolog jelenleg.

Szülész nőgyógyász szakorvos rendelés közben egy debreceni meddőségi klinikán.

Szülész nőgyógyász szakorvos rendelés közben egy debreceni meddőségi klinikán.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Mondd anyádnak, (ne) hozzon pénzt

Kisebb zavart okozott az, hogy bár a hat intézmény állami tulajdonba vétele január 1-én vált hatályossá, kezdetben arról volt szó, hogy maguk a gyógyszerek csak július 1-től lesznek ingyenesek, 

VÉGÜL MAGA ORBÁN VIKTOR ÖNTÖTT TISZTA VIZET AZ ELSŐ IDEI KORMÁNYINFÓN A POHÁRBA, AMIKOR BEJELENTETTE: FEBRUÁRTÓL LESZNEK INGYENESEK A GYÓGYSZEREK ÉS A SZŰRÉSEK.

(Tavaly decemberében még maga Novák Katalin is azt mondta, január elsejétől válnak ingyenessé a meddőségkezelésben használt gyógyszerek, így többen csak a kasszánál szembesültek vele, hogy még mindig ki kellett csengetni a drága készítmények árát.)

A meddőségkezelést már most is állja a társadalombiztosítás, de igényel némi utánajárást, ha szeretne eligazodni az ember: mit is fedez a biztosítás. A magánszolgáltatók és az állami ellátás összefonódása az átlag páciens számára nehezen átláthatóvá teszi, hogy melyiknél is kerültek ellátásra.

1 baba = 0 ft

Tehát, a jelenlegi ismeretek szerint, a támogatott gyógyszerek, és a meddőségi vizsgálatok  február 1-től ingyenessé válnak.

Ezzel a teljes meddőségkezelés is elméletben akár ténylegesen ingyenessé is válhat.

Kásler Miklós tavaly decemberben azt mondta, hogy a kormány támogatása ki fog terjedni a diagnosztikus tevékenységek mellett a terápiás lehetőségek bővítésére is, azaz a férfiak és a nők meddőségi diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének is a teljes költségét támogatni fogják.

Azt jelenleg nem lehet tudni, hogy mennyibe került a hat központ állami tulajdonba vétele, azt azonban nagyjából meg lehet becsülni, hogy mennyi súlya van a meddő párok (ugyanis az egyedülálló anyák, valamint a nem heteroszexuális párok nem részesülnek támogatásban) állami támogatásának a népességfogyás megállításában.

Nem hülyeség, de nem is csodaszer

Magyarországon, hasonlóan a fejlett világ zöméhez, a teljes termékenységi arányszám nem éri el a népességfenntartáshoz szükséges minimum kettes értéket.

KAPCSOLÓDÓ
Miért fogy a magyar?

<a href="https://index.hu/video/2019/06/23/kepbehozo/" id="hyperlink_f2b1e101b70d65cad17f1a1197efc725" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/13/meddoseg_klinika_kaali_intezet_szuletes_demografia_novak_katalin2/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

A gigantikus szobrok után most 17 Bak Imre-festményt vásárol a jegybanki tulajdonban lévő MNB Ingatlan …