2019. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A Dűnéé lehet minden idők legnagyobb magyar filmtámogatása

Hirdetés

A Dűnéé lehet minden idők legnagyobb magyar filmtámogatása

7,5 milliárd forint az amerikai-angol-kanadai Dűne-film tervezett közvetett magyar állami támogatása, a legmagasabb amit Magyarországon forgó külföldi produkció eddig kaphatott. A Dűne költségterve 25 milliárd forint, ami – a Szárnyas fejvadász 2049 című filmmel megosztva – szintén a legmagasabb. 2004 óta csábítják Magyarországra Hollywoodot a filmforgatás után járó adóvisszatérítéssel, megnéztük milyen arányban részesülnek ebből külföldi alkotások, illetve melyek az így készült legdrágább külföldi és magyar filmek.

25,008 milliárd forint a Magyarországon forgó Dűne-remake tervezett költségvetése, ezt a hivatalos adatot júniusban küldte el a produkció az NMHH Nemzeti Filmirodának. Eszerint a 2016-ban 25,1 milliárdból itt forgó Szárnyas fejvadász 2049 amerikai-angol-kanadai film mellett ez lehet az eddigi legdrágább Magyarországon forgatott külföldi produkció. A forgatás alatt a produkciós költés még változhat (az eddigi általános gyakorlat szerint akár tíz százalékot nőhet) vagyis a toplista még nincs lezárva.

Jason Momoa az új Dűne kardforgatója

Hirdetés

Jason Momoa az új Dűne kardforgatója

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

Ugyanakkor a tervezett adóvisszatérítése mindenképpen a Dűnének lesz a legnagyobb, mivel 25 százalékról 30 százalékra emelték 2018 júniusi hatállyal az itt forgó produkciók filmszakmai közvetett támogatását, így 7,5 milliárd forintot igényelhet vissza magyar támogatásként a márciustól forgó produkció, míg a 2016-ban forgatott Szárnyas fejvadásznál ugyanekkora összegből 6,2 milliárdot igényelhettek csak vissza.

2004-ben a régióban elsőként Magyarországon vezették be a filmtámogatási programot, ami miatt évről évre egyre több nemzetközi produkció készül itt. A közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke – amivel a hollywoodi produkciókat csábítjuk – az elszámolható filmgyártási költségeknek először 20 százaléka volt, majd szűk egy évtizeddel később 25 százalékra emelték, és tavaly 30 százalékra.

2016-ban ugrott a magyarországi filmes összköltés hirtelen 100 milliárd fölé: 72 milliárdról 125 milliárdra, ekkor az új Szárnyas fejvadász, az Emerald City-film mellett több külföldi tévésorozat forgott itt és 2015-től elkezdtek egymilliárd forint feletti magyar filmeket is készíteni. A helyi filmes kapacitás a műtermektől kezdve a szakembergárdáig a szakemberek beszámolói szerint ebben az évben telített volt, vagyis ezt a rekordot nem lesz egyszerű a közeljövőben megdönteni, viszont 100 milliárd alá sem ment azóta a végösszeg. Tavaly 110 milliárd volt a tervezett filmes összköltés, és végül összesen 20,1 milliárdos adóvisszatérítést igényeltek vissza a produkciók az államtól, aminek minimum 80 százalékát külföldi filmek, 10 százalékát koprodukciós és tíz százalékát magyar mozgóképek vehették igénybe a Filmiroda adatai szerint.

Az adókedvezmény szabálya, hogy az itthon, magyar szervízcégen keresztül elköltött forgatási költésnek a 30 százalékát kaphatja vissza a magyar vagy külföldi gyártó az NMHH Magyar Filmiroda jogerős határozatai alapján. A Magyar Nemzeti Filmalap a visszatérítés technikai kivitelezője. Közben az ipari háttér is kifejlődött: a Dűne-film, a Szárnyas fejvadász és az új Terminátor esetében is az intéző a legnagyobb magyarországi székhelyű szervízcég, az amerikai (Howard Ellis) és angol (Adam Goodman) tulajdonossal rendelkező, 2004 óta működő Mid Atlantic csoport egy-egy projektcége. A Dűne produkcióban magyar részvétele ezenkívül a jelmeznek és a díszletnek van, a film itthon többnyire a 2010-ben Rákospalotán épült amerikai Origo stúdióban forog. 

Az új Dűnét az új Szárnyas fejvadászhoz hasonlóan Denis Villeneuve jegyzi rendezőként. Frank Herbert kultikus történetének legújabb feldolgozásában Timothee Chalamet alakítja Paul Atreidest, Jason Momoa játssza Duncan Idaho <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/06/17/a_dunee_lehet_minden_idok_legnagyobb_magyar_filmtamogatasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pest és Fejér megyében a legnépszerűbb a falusi csok

A Balaton-parti és a tóhoz közeli, továbbá a jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér …