2019. szeptember 17., keddMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.17. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Tíz óra megfeszített munka

Hirdetés

Tíz óra megfeszített munka

Kedd hajnalban, 6 órakor kezdődött a Hableány sétálóhajó kiemelése a Dunából, délután 16 órakor fejeződött be a mentés, akkor szállították el Csepelre a Hableány roncsát.

A 70 éves Hableány hajó május 29-én este borult fel és süllyedt el, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány másodpercek alatt elmerült, azóta is a Duna mélyén volt, orral felfelé állt a folyómederben.

A hajón egy koreai turistacsoport volt, 28-an vesztették életüket a tragikus balesetben, köztük egy hatéves kislány. 

Hirdetés

A kiemelés előtt nem lehetett tudni, milyen állapotban van a roncs, milyen sérülései vannak, de végül összeroppanás nélkül, egészben sikerült kiemelni a Clark Ádám nevű úszódaruval, amin egyszerre tizenegy ember dolgozott, a vízben magyar és koreai búvárok segítették a folyamatot. A mentés idején a Margit híd egyik sávját lezárták.

Beesett egy mentésben részt vevő férfi

7 óra után valamivel felbukkant a vízfelszínen a Hableány kapitányi hídja, majd a teremszintig úszták fel a hajót, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozták, és az ott állomásozó kék uszályra helyezték délután kettő előtt valamivel. A mentés során a búvárok időről időre behatoltak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat, kívülről pedig folyamatosan szivattyúzták belőle a vizet.


A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van, értesült a helyszínen az MTI.


14

Galéria: A Hableány kiemeléseFotó: Huszti István / Index

Reggel fél kilencig négy holttestet találtak a hajóban, egyikük valószínűleg a magyar kapitány volt, rá a kapitányi fülkében leltek. A megtalált holttestek között volt a hatéves kislányé is.

Az elhunytakat gyorsan elszállították, rendőrségi motorcsónakokkal vitték el az azonosításhoz. Az áldozatok előtt a mentőcsapatok helyszínen lévő tagjai tisztelegve búcsúztak, még további négy embert keresnek. (Kegyeleti okokból a holttestekről nem mutatunk képeket.)

10 óra körül szünetelt egy darabig a mentés, mert a Hableány beúszott a nagy sodrás miatt az egyik uszály alá, majd nem sokkal ezután

egy mentésben részt vevő férfi beesett a vízbe, akit rettenetesen nehezen sikerült kimenteni.

Egy gumicsónakról próbált éppen a pontonra átlépni, amikor a vízbe csúszott, és annyira erős volt a Duna sodrása, hogy el is merült, de a rajta lévő mentőmellény a felszínre dobta. Az erős sodrás miatt nem nagyon bírt megkapaszkodni, de a helyszínre csónakkal érkező TEK-esek kirántották a vízből. 


Bezuhant a Dunába a mentés egyike résztvevője a kiemelés helyszínén, amikor megpróbált átmászni a pontonra egy gumicsónakból. A folyó sodrására jellemző, hogy egy fekete gumicsónakkal kellett az érintett után sietni többeknek, a vélhetően tapasztalattal rendelkező szakember is alig bírt ugyanis megkapaszkodni a helyszínen lévő hajók oldalában.


Noha egy újabb heveder szükségességéről egyeztetnek a mentőcsapatok, a Hableány roncsa már csaknem teljesen feltűnt az uszályok között, a hajótestnek ugyanis már az ablakai is látszanak a vízfelszínen.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/06/11/hableany_kiemeles_mentes_osszefoglalo_legfontosabb_tudnivalok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Napsütéssel érkezik a hidegfront

Napsütéssel érkezik a hidegfront

Lassan éri el hazánkat az érkező hidegfront, de szerdára jelentősen lehűl az idő. A kedd …