2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mátrai gázszivárgás: miért nem engedték ki az iskolásokat?

Hirdetés

Mátrai gázszivárgás: miért nem engedték ki az iskolásokat?

Falugyűlést tartottak a Mátrai Erőmű melletti Visontán hétfő este, szinte teljesen megtelt a Művelődési Ház színházterme. Szarvas László polgármester rögtön az elején leszögezte, hogy ez a település 2019. évi rendes falugyűlése, amit mindig novemberben tartanak.

Hirdetés

Nem a rendkívüli események miatt hívtuk össze

– mondta – így ne lepődjön meg senki, hogy Visonta dolgairól lesz szó.”

Többen rosszul lettek az erőműben

Visonta mellett van a Mátrai Erőmű, ahol többen is rosszul lettek november 12-én.

Hányingerre, fejfájásra, szem- és torokirritációra panaszkodtak, 19-20 dolgozó fordult az üzemorvoshoz.

Lakossági bejelentések után a helyszínre ment a Katasztrófavédelem, amely első mérései azt mutatták, hogy az Őzse-völgyi technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.

Egy nyilvánosságra került belső tájékoztató szerint kénhidrogént, nitrogén-monoxidot és foszfor-hidrogént mértek a műszerek, az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációban. Ezek a víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd a szivattyúházon keresztül a füstgáz-kéntelenítő berendezésbe kerültek. A katasztrófavédelem lezárta a szivattyúház 50 méteres körzetét, és megtiltotta az átjárást az Őzse-völgyi víztározóhoz.

Nem közölnek mérési adatokat

Hogy pontosan mekkora koncentrációban mértek itt mérgező gázokat, a mai napig nem lehet tudni, a Katasztrófavédelem és a Mátrai Erőmű Zrt. többszöri kérdésünkre se árulja el, bár a múlt pénteken tartott közös sajtótájékoztatón annyit már megerősített kérdésünkre Hampó Norbert, az erőmű biztonság igazgatója, hogy a szivattyúháznál 270 ppm (part per million) közeli értékben mértek gázokat, pontos adatokat azonban ő se mondott.

Azt viszont hangsúlyozta, hogy olyan területeken mértek ilyen magas értékeket, amelyek ekkor már ki voltak ürítve, tehát az ott dolgozók se lélegezhették be a mérgező gázokat. 

Senki nem volt veszélyben, szögezték le többen is azon a pénteki tájékoztatón, ahol többek között arra is fény derült, hogy a probléma már a lakossági bejelentés előtt, november 7-én is jelentkezett, a vegyészeti osztály munkatársai könnyezést, orrfolyást jelentettek. 

Megijedtek a sajtótól?

Ilyen előzmények után tartották hétfőn a falugyűlést, ahol több újságíró is megjelent. Ezt látva a képviselő-testület pár perccel a rendezvény előtt hozott egy olyan határozatot, amely szerint a falugyűlésről tilos kép- és hangfelvételt készíteni, valamint cikket is csak a testület előzetes jóváhagyásával lehet közölni.

A polgármester szerint ugyanis nem az ő feladata az egész ország tájékoztatása, ő csak a visontaiak kérdéseire szeretne válaszolni, mert “a médiahisztéria”, az “álhírek” és a “gyorstalpalón végzett vegyészek” szerinte olyan rémhíreket és téves információkat terjesztenek, melyek miatt könnyen megijedhetett a lakosság.

Nem véletlen, hogy Szarvas nem győzte hangsúlyozni a több mint kétórás falugyűlésen, hogy Visontán egy pillanatig nem volt senki veszélyben, nem mértek nullánál nagyobb koncentrációban mérgező gázokat, a Bene-patak itteni ága pedig nincs közvetlen összeköttetésben a technológiai víztározóval.  

Nem engedték ki az iskolából a gyerekeket

Ennek ellenére azért jelentkeztek aggódó visontaiak is. Egy férfi például azt mesélte, hogy november 15-én nem engedték ki napközben a gyerekeket az iskolából. “Nem voltam nyugodt. Senkitől nem kaptam választ” – mondta, mire az egyik képviselő, a Szülői Munkaközösség […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2019/11/25/visonta_matrai_eromu_viresol_gazterjedes_vizszennyezes_falugyules_szarvas_laszlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fidesz: Lackner Csaba távozzon a közéletből!

A Fidesz közleményt adott ki arról, hogy a baloldal hiába próbálja menteni a botránya miatt …