2020. május 28., csütörtökMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Luca két hete koronavírusos, ezek a kalandjai az egészségügyben

Luca két hete koronavírusos, ezek a kalandjai az egészségügyben

Luca március 8-12. között volt síelni Tirolban, majd utána egy-két nappal egy legénybúcsút tartó angol csoportot kísért Budapesten – de nem tudni, melyik helyszínen kaphatta el a vírust. Tény az, hogy egy 17-i teszten a Semmelweis sürgősségi betegellátó kórházában kiderült: pozitív az eredmény, azaz koronavírusos. Az eredményt egy 28-i második teszt megerősítette.

Mint Luca elmondta, az elmúlt két hétben szinte nem is volt rosszul. Igaz, 4-5 napig nem érezte az ízeket, és egyszer előfordult egy nem túl magas láza. Ma már jól van, tünetmentes az állapota. Betegsége alatt azonban több furcsa tapasztalatot szerzett arról, hogy kommunikál a kórház a népegészségügyisekkel meg a háziorvosokkal, vagy hogy mennyire működik a hatósági karantén ellenőrzése.

Azzal kezdődött, hogy egy 11 fős társasággal voltak síelni. Mind a tizenegyen önkéntes karanténba vonultak, amikor hazaérkeztek. A társaság tagjai közül sokaknak volt hőemelkedése, de csak Lucának sikerült teszteltetnie magát. Azért volt kivételes lehetősége a tesztelésre, mert a SOTÉ-s diákoknak erre külön lehetőséget biztosít az egyetem. Luca nővérének szintén hőemelkedése volt, de hiába hívott mentőt, ki se mentek hozzá.

Megvolt tehát az első pozitív teszt, aminek a leleteit Luca elküldte e-mailen a kerületi népegészségügyiseknek. Azaz március 18. óta benne van a rendszerben, mint koronavírusos. Azóta anyukájával és az öccsével van otthon, karanténban. Luca furcsállja, hogy bár nagyon valószínű, hogy mindkét rokona elkapta tőle a betegséget, sem öccsét, sem anyját nem tesztelték le. Sőt kontaktkutatás se készült velük. A március 31-ig tartó hatósági karantén viszont mindkét rokonára vonatkozik.

Március vége felé felhívták a háziorvost, hogy hívja ki a mentősöket a második tesztre. Két nappal később, március 28-án kiérkeztek a mentősök, az előre megbeszélt 8:30-12:30 közötti idősáv helyett majdnem két órával később. Megcsinálták a tesztet, de anyukája hiába kérte, hogy őt is teszteljék le. Másnap reggel Luca megnézte az eredményt az ügyfélkapun keresztül, megint pozitív lett.

A népegészségügyisek nem vették fel vasárnap a telefont, így hétfőn hívta őket. Azt mondták neki, hogy még se érkezett hozzájuk a második lelet. A háziorvos se tudott még róla. Luca elmondása szerint csak két hét után, hétfőn reggel jelentkezett telefonon egy rendőr, hogy szeretne kontaktkutatást végezni. Feltett több kérdést, például, hogy kikkel volt síelni. Azt is megkérdezte, hogy a karantén kezdete óta volt-e valahol. A rendőrség egyébként nem ellenőrizte egyszer sem a hatósági karantén betartását.

Az információáramlást jellemzi az is Luca szerint, hogy miközben már majdnem két hete hivatalosan koronavírusos, a kerület (Óbuda) polgármestere még 30-án is azt írta ki a közösségi oldalára, hogy a kerületben még mindig nincs egy fertőzött sem. Mikor rákérdeztek, hogy miért nem tud például őróla, mint kerületi fertőzöttről, az volt a válasz, hogy az önkormányzat nem kap hivatalos tájékoztatást az ilyen esetekről, nem hivatalos információkat pedig nem akarnak megosztani. Kiss László polgármestert kerestük az ügyben, de egyelőre nem sikerült elérni.

Frissítés:

Sikerült elérnünk Kiss László polgármestert, aki a következőket nyilatkozta:

A közösségi oldalán rendszeresen tájékoztatást ad arról, hogy a kerület milyen intézkedéseket tesz a koronavírus elleni védekezés kapcsán. A kerületi önkormányzat védekezésért felelős szakembere minden nap konzultál a rendőrséggel és a kormányhivatallal elsősorban a hatósági megfigyelés állók száma és az elérhetőségük kapcsán, tekintettel arra, hogy az ellátásukat az önkormányzatnak kell biztosítani.

Az adatbázisok összevetése során tájékoztattak minket 2020.03.31-én, […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/04/01/egy_magyar_koronavirusos_lany_es_a_nepegeszsegugy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jakab Péter a távozó jobbikosokról: Soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem, hogy kik maradnak

Jakab Péter a távozó jobbikosokról: Soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem, hogy kik maradnak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ahogy …