2019. december 11., szerdaMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kiszivárgott a CEU-szerződés, amit Orbán nem akar aláírni

Hirdetés

Kiszivárgott a CEU-szerződés, amit Orbán nem akar aláírni

Az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs posztolta Facebookján azt a dokumentumot, amely leírása szerint a CEU működését biztosító szerződés.

Szabó azt írja: “A kormány képviselői kilenc tárgyalási forduló során alakították ki ezt a szöveget a New York állam és Magyarország közötti megállapodásról, mely lehetővé tenné a CEU hosszú távú működését. Teljesen egyértelmű tehát, hogy a megállapodás szövegét letárgyalták, az a magyar fél igényei szerint alakult.

Én úgy tudom, hogy Altusz már tavasszal azt ígérte, hogy a kormány alá is fogja írni. New York állam Oktatási Hivatala igazolta is, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat az USA-ban. Vagyis a CEU minden feltételnek megfelel, a magyar kormány pedig letárgyalt minden részletet. Egy dolog hiányzik, Orbán jóváhagyása. Orbán lelkén szárad, amiért elüldözik a CEU-t.”

Elmennek, tüntetnek

A CEU múlt héten jelentette be, hogy az amerikai nagykövetet a kormány arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal. Ezért, ha decemberig nem történik az ügyben haladás, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait;

Az egyetem rektora, Ignatieff hangsúlyozta, van még esély a maradásra, de már eleget vártak. “Akkor maradunk, ha a CEU függetlenségét és az oktatási szabadságot is garantálja a kormány.” 

Azért nem várják meg az Európai Bíróság döntését, mert a törvény szerint nem vehetnek fel diákokat a jövő szeptemberben kezdődő tanévre, és mert az egyetemet mindenképp működtetni kell, nincs idejük várakozni. Azt egyelőre nem tudják, a stáb mekkora részének kellene Bécsbe költöznie az ősszel. Ezen még dolgoznak, de a költözés drága és szükségtelen, ám ha muszáj, akkor elmennek.

A CEU elleni támadás miatt 2017 tavaszán Budapesten  tömegtüntetést  tartottak, az egyetem elleni támadást itthon és külföldön, tudományos és politikai körökben széles körben  elítélték . 2018 tavaszára a CEU teljesítette az új feltételek rá vonatkozó részét, amit New York állam oktatási hivatala is megerősített. Áprilisban  magyar kormányküldöttség is megtekintette  a CEU New York-i társintézményét, és nem beszéltek hiányosságokról.

Forrás:
https://index.hu/belfold/2018/10/31/kiszivargott_a_ceu-szerzodes_amit_orban_nem_akar_alairni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fidesz: Lackner Csaba távozzon a közéletből!

A Fidesz közleményt adott ki arról, hogy a baloldal hiába próbálja menteni a botránya miatt …